Jest to owoc niedoceniany u nas. A szkoda, warto zastanowić się choć na chwilę jakie ma właściwości i co można z niej zrobić.
Owoce tej rośliny posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez,
fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny
komplet witamin z grupy B, oraz witaminę C.
Pigwa zawiera nie tylko cukry - fruktoza, glukoza, kwasy organiczne -
cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy,
ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy,
pektyny, śluzy, olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują
zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego,
rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i
przeciwzapalne.
Owoce
pigwy uodparniają organizm,
wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę
materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie,
obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco,
ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu
odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw
wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko
zachorowania na nowotwory. Wzmacniają odporność organizmu po
długotrwałej chorobie, regenerują i wzmacniają wątrobę, mają właściwości
antybakteryjne i ściągające. Nasiona pigwy zawierają śluz, który
znalazł zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, w
infekcjach gardła i kaszlu, oraz zewnętrznie przy oparzeniach i
podrażnieniach skóry, do dezynfekcji trudno gojących się ran. Owoce
pigwy szczycą się najwyższą zawartością pektyn spośród wszystkich
owoców. Pektyny wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu, a
także regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz