wtorek, 17 września 2013

Bogactwo natury cz. 1

Jesienią podziwiamy piękne korale jarzębiny inaczej jarzęba pospolitego. Drzewo o wyjątkowych czerwonych koralach nie tylko dla ozdoby, ale dla naszego zdrowia. Nawet nie zastanawiamy się jakie ma wyjątkowe właściwości, jako roślina lecznicza. Pozwolę sobie przypomnieć o wyjątkowym bogactwie tych czerwonych korali.
Owoce jarzębiny mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, i trochę witaminy A, cukier, sorbozę, garbniki i pektyny. Jako roślina lecznicza ma działanie: słabe moczopędne, korzystnie wpływa na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego. Szczególnie stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Lek lekiem, ale owoce jarzębiny doskonale nadają się do przetworów. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmolady czy tez konfitury.  Wszystko pyszne, ja polecam przepis na dżem jarzębinowy http://apetycznie.blogspot.com/2013/09/dzem-z-jarzebiny.html#links

Surowych owoców jarzębiny nie można jeść, są niejadalne z powodu goryczki, również dlatego, że zawierają trujący kwas parasorbinowy. 



2 komentarze:

  1. pamiętam jakieś 20 lat temu była jarzębina w czekoladzie ale jarzębiak jest również doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pamiętam te cukierki, jeszcze były takie w lukrze pomarańczowym. Teraz brakuje tego smaczku

      Usuń