Ponad 60% naszego pożywienia powinni stanowić neutralne produkty spożywcze takie jak owoce i warzywa. Ok. 30% pokarmy pełnowartościowe i bogate w węglowodany. Najmniejszy udział w naszym codziennym pożywieniu powinny mieć produkty wysokobiałkowe.
RADA: Nie jedz surowych owoców do posiłków węglowodanowych. Kwas zawarty w owocach może zakłócić trawienie węglowodanów. Kwasy owocowe pomagają w trawieniu pokarmów białkowych.
Produkty żywnościowe dzielimy na trzy grupy:
- Produkty bogate w białko: mięso, drób, ryby i owoce morza, jajka, mleko i produkty mleczne, produkty sojowe /tofu, mleczko sojowe/
- Produkty bogate w węglowodany: zboża i produkty zbożowe /mąka, kasza, chleb/, ryż, suszone warzywa strączkowe, ziemniaki, cukier, słodkie owoce /banany, figi, daktyle, suszone owoce/
- Produkty neutralne: warzywa, owoce, orzechy i nasiona, grzyby, feta, zioła i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz