środa, 8 maja 2013

Zdrowo? Dodatki do żywności cz. 1

Każdy z nas chce być zdrowy i pełen wigoru. Jednak jak kupujemy żywność i ją konsumujemy, czy zastanawiamy się, co naprawdę jemy? Czy to zdrowe, czy bezpieczne? Szczególnie czy nie szkodliwe dla naszych dzieci? Co z oznaczeniami E w produktach żywnościowych?
Konserwanty, barwniki, itd. jak je czytać?
Babcie konserwowali mięso przy pomocy soli, warzywa octem i solą, a owoce cukrem. Jednak producenci żywności, produkując na masową skalę dodają nie tylko naturalne konserwanty. Jak je czytać?

KONSERWANTY:

E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzywnych, sałatek) Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.
E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 214 Syntetyczny,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 218 Ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.
E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 219 Rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)
E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład
E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 224 disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .
E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
E 234 - nizyna
E 235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek
E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)
E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)
E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany
E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)
E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin (wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.
E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych) Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).
E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.
E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 284 - kwas borny; podrażnienie nerek
E 285 - boraks; podrażnienie nerek
E 290 - dwutlenek węgla
E 296 - kwas jabłkowy
E 297 - kwas fumarowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz