Przede wszystkim jedzmy z przyjemnością. Ważna atmosfera, miła, gościnna. Nie ważne co jemy tylko z kim i jakim nastawieniem.
Zapracowani, zaganiani ludzie jedzą wyszukane rzeczy, nawet nie wiedzą co tak naprawdę jedzą. "Głowa nad gazetą" lub w ekran.
Jedzeniem trzeba się rozkoszować. Nie śpieszyć się.... "kto szybko jada - szybko choruje".
Po drugie urozmaicajmy jedzenie. Im większe urozmaicenie tym większa gwarancja, że wszystko dostarczamy organizmowi, co jest mu potrzebne. Dlatego już od dziecka wyrabiajmy dobre przyzwyczajenia w jedzeniu. Nie tylko jakościowe ale też ilościowe. Nie przekarmiajmy naszych maluchów! Nie wciskajmy im jedzenia na siłę!
Trzecim czynnikiem zdrowego odżywiania to jedzenie o zwykłych porach dnia. Jadać zawsze o tych samych godzinach, codziennie.
A ile posiłków dziennie jeść? Najlepiej 5 posiłków dziennie, by nie obciążać żołądka.
I śniadanie
II śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Najlepiej obfite śniadania, skromne kolacje. "Śniadanie królewskie, obiad książęcy a kolacja żebracza".Mniejsze posiłki a częstsze, dostarczają tej samej ilości kalorii, są mniej groźne niż rzadsze a obfite, ponieważ nie tuczą tak łatwo, żołądek nie jest zbyt obciążony. Mózg nie staje się ospały, a my nie odczuwamy łaknienia czy głodu pomiędzy posiłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz