niedziela, 12 maja 2013

Zdrowo? Dodatki do żywności cz 4

Dalsze wywody na temat zdrowego jedzenia.
EMULGATORY:

E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie
E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 406 - agar; nieszkodliwy
E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
E 410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy
E 412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka
E 413 - tragakanta; wypryski skórne
E 414 - guma arabska; alergie
E 415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy
E 416 - guma karaya
E 417 - guma taro
E 418 - guma gellan
E 420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha
E 421 - mannitol
E 422 - glicerol (gliceryna)
E 432 - E 436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy
E 339  Odradza się częste spożywanie.
E 440a - pektyna; nieszkodliwy
E 440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie
E 441 - żelatyna
E 442 - fosforan amonu; nieszkodliwy
E 444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany
E 445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy
E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. 
E 451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E 452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E 460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń
E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E 464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy
E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
E 470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy
E 472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy
E 472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy
E 472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy
E 472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy
E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy
E 472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E 474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy
E 475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy
E 476 - polirycynolan poliglicerolu
E 477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak danych.
E 479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz