czwartek, 7 czerwca 2012

Zdrowe i racjonalne odżywianie

Podstawą zdrowego odżywiania jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz składniki mineralne są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dopiero w ostatnich latach rozwija się idea dobrej i zdrowej żywności. Niedawnym odkryciem jest olej z wiesiołka przydatny w profilaktyce i leczeniu chorób skórnych. Czy też, wartościowy wkład błonnika do dietetyki. Tak naprawdę mało spożywamy pokarmy surowe, nieprzetworzone. Podczas przygotowania tracą wiele cennych witamin, soli mineralnych itd.
Warto pamiętać : Zdrowe pokarmy mogą nam pomóc w odzyskaniu równowagi.
Jednym z warunków osiągnięcia i utrzymania dobrego zdrowia jest prawidłowe żywienie. Racjonalne żywienie wpływa na właściwy rozwój fizyczny, psychiczny, utrzymanie dobrej kondycji, zwiększa odporność. Szkodliwe żywienie wpływa ujemnie na nasze zdrowie tzn. brakuje albo jest za mało ważnych dla ustroju składników odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ na samopoczucie, zdrowie, na jakość i długość naszego życia. Prawie połowa Polaków ma nadwagę! Jemy za dużo produktów zawierających tłuszcze i węglowodany, za mało warzyw i owoców. Zmieńmy jadłospis na zdrową i racjonalną żywność!

1 komentarz:

  1. Z tym zdrowym żywieniem to trudno mówić.
    Bo zbadani wynika za złe wpływa na ludzi.
    Chodzi o to ze sa nadpobudliwi i agresywni

    OdpowiedzUsuń